Nejnovější příspěvky

Reklamní nápisy a orientační systémy Orientační systémy a reklamní nápisy jsou nezbytnou součástí každé firmy, ať už se jedná o malé podniky nebo velké korporace. Jejich účelem je nejen usnadnit orientaci uvnitř i vně firmy,...

Číst celé

Nutnost rekonstrukce panelových domů Panelové domy, které byly hojně stavěny ve 20. století, čelí postupnému stárnutí a poškození. Rekonstrukce těchto budov je nezbytná nejen pro prodloužení jejich životnosti, ale také pro...

Číst celé

Zdraví zaměstnanců mohou ohrozit nesprávně vybrané... Správný výběr osobních ochranných pracovních pomůcek (OOPP) je zásadní pro ochranu zdraví zaměstnanců. V mnoha firmách je však stále hlavním kritériem cena, což může vést k použití...

Číst celé

Web musí být přehledný a srozumitelný Je pochopitelné, že váš web je pro vás zcela srozumitelný a přehledný, protože jej znáte do detailů. Zůstává však otázkou, zda je stejně srozumitelný a přehledný i pro vaše potenciální...

Číst celé

Chystáte se zateplit fasádu? Před zateplením fasády je nutné důkladně zvážit řadu důležitých aspektů, které ovlivňují nejen cenu, ale také efektivitu a životnost celého zateplení. Každá chyba a opomenutí se...

Číst celé

  • Prev
  • Next

Jak koupit tu správnou koloběžku?

Kategorie : Sport, Zábava, Zdraví a Kosmetika

Přemýšlíte, jak o prázdninách zabavit celou rodinu a zároveň udělat něco pro svoje zdraví? Pořiďte si koloběžky a vyrazte na výlet!

Koloběžky se v posledních letech staly velmi populárním sportovním náčiním a dopravním prostředkem. V dnešní době najdeme v sortimentu koloběžky jak pro děti a pro dospělé a seniory.

Při výběru koloběžky byste se měli hlavně zaměřit na to, kdo bude na koloběžce jezdit (především hmotnost, výška a věk uživatele) a jak často. Důležitým faktorem je také terén, ve kterém budete koloběžku používat.

Koloběžku byste měli vybírat podle následujících bodů. Prvním parametrem je, zda je koloběžka vyrobena pro dítě nebo dospělého. Koloběžky jsou rozdělené většinou podle velikosti. Starší děti ovšem také mohou jezdit na koloběžce určené již dospělým. S tím, kdo bude koloběžku využívat, také úzce souvisí nosnost koloběžky (maximální zatížení koloběžky). Toto maximální zatížení udává hodnotu zatížení, které se vztahuje například i na dopady během skoků, kdy tíha člověka působí na koloběžku větší silou. Do města na silnice tedy pořizujeme koloběžku s menší nosností, naopak pro jízdu v náročnějším terénu zvolíme nosnost větší kvůli častějším nerovnostem povrchu. Dnešní trh nabízí také skládací koloběžky. Skládací koloběžku ocení především uživatelé, kteří nemají dostatek prostoru pro její skladování.

Druhým parametrem je, v jakém terénu budete na koloběžce jezdit. Nabízí se koloběžky pro sport, turistiku, zábavu nebo městské koloběžky. Koloběžky na sportování jsou vyrobeny z odolnějších materiálů a mají aerodynamičtější tvar. Také mají většinou dvě brzdy. Turistické koloběžky mají velká kola|kola s větším průměrem} a mohutnější konstrukci pro pohodlnější jízdu. Městské koloběžky mají výhodu v tom, že mají užší řidítka, která zajišťují pohodlnější a bezpečnější jízdu ve městě, a malá až středně velká kola, což oceníme při převozu koloběžky městkou hromadnou dopravou. Velikost kol koloběžek se pohybuje až do 26 palců (palec = 26,3 mm), přičemž zadní kolo je často menší než to přední.

Podstatným parametrem při nákupu je též typ brzd. Nynější trh nabízí tři typy brzdných systémů. Jsou jimi: nášlapné, čelisťové a kotoučové. Tyto typy se liší jak ve své konstrukci, tak i v ceně a použití. Pro jízdu ve městě určitě stačí nášlapné brzdy (pro váhově těžší uživatele pak čelisťové). Nášlapné brzdy vypadají jako blatník a fungují při sešlápnutí. Čelisťové brzdy fungují tak, že při sevření brzdové páky brzda sevře ráfek. Tyto dva typy jsou velmi snadné na údržbu a jsou levnější než brzdy kotoučové, které používají především závodní sportovci. U kotoučových brzd dochází k brzdění o speciálně uchycený kotouč na náboji. Na tento kotouč pak tlačí díky pístům brzdové destičky. Tu se též více musíme starat o údržbu, například výměna brzdových destiček apod.

Dalším bodem je výška řidítek. Ta by měla být zvednuta podle potřeb a výšky uživatele. Výška řidítek koloběžky pro děti by měla být od výšky 50 cm. U koloběžky pro dospělé nastavujeme řidítka ve výšce mezi 90 a 130 cm. Především si dávejte pozor na nízko nastavená řidítka , která způsobují křečovitý předklon a následné bolesti zad. Naproti tomu vysoko nastavená řidítka snižují ovladatelnost koloběžky.

Posledním klíčovým parametrem je materiál rámu. Ten je převážně vyroben z oceli, řidítka pak z hliníku. Pro obyčejné využití jsou tyto látky dostačující. Avšak pro sportovní účely mohou být koloběžky zkonstruovány z odlehčeného hliníku a mnohdy i z karbonové sloučeniny.

Při vyjížďce na koloběžce dodržujte několik osvědčených pravidel. Prvním pravidlem je při vyjížďce rovnoměrně střídat nohy (můžete si počítat odrazy). Dále se pokuste odrážet tak, abyste na každý odraz dojeli co nejdále a co nejvíce využili setrvačnost. Též se velmi vyplatí při odrazu trhnout nohou, což také zvyšuje dojezd koloběžky, stejně jako mnoho vložené energie do prvního odrazu. Posledním klíčovým bodem je, abyste se naučili využívat každou možnou chvilku k odpočívání.

Vyjížďka na koloběžce je velmi prospěšná pro celé tělo. Protahujete a posilujete tak spoustu svalů, například svaly poblíž páteře, svaly rukou a nohou a břišní svaly. Při vyjížďce na koloběžce se produkuje také spousta hormonů, např. adrenalin a endorfin, který je zodpovědný za pocit štěstí, a díky tomu jste pak v psychické pohodě. Po ujetí 1 km na koloběžce prý spálíte tolik kalorií, kolik spálíte po vykonání 200 dřepů. Na rozdíl od běhu netrpí při jízdě na koloběžce páteř a klouby. Koloběžka je též skvělá na spalování tuků, tím pádem přispívá ke zpevňování a tvarování postavy.

Náhodné Články

  • Chorvatsko – turistický ráj
  • Saténové košilky v dárkovém balení
  • Satelitní komplety
  • Venkovní rolety
  • Baterie do mobilních telefonů

Přidat Komentář

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline SEO katalog Exploze katalog Katalog internetových stránek Katalog neuvedeno ONCZ.NET Katalog stránek Colorky - Katalog stránek neuvedeno LINKOVNÍK - Katalog webových stránek ABlist.cz - seznam internetových stránek Katalog-webu.com Půjčím peníze na směnku, Půjčka, Půjčka do 24 hodin, Diesel, Replay, Guess a Kolektivní nakupování Linkbuilding katalog Katalog odkazů Vše Článek